Bruiloft plannen: jouw bruiloft checklist voor een droomdag

Gefeliciteerd, je bent ten huwelijk gevraagd en jullie gaan trouwen! Maar, wat waar begin je met het plannen van een bruiloft? Met de trouwen checklist helpen we je een handje bij het plannen van de belangrijkste zaken voor jullie huwelijksdag. In een eenvoudig stappenplan nemen we je mee in de voorbereiding en planning van de bruiloft. 

Trouwen: wat te regelen?

Het plannen van een huwelijksdag begint bij het uitspreken van jullie wensen en dromen, tegen elkaar. Willen jullie liever in de zomer of de winter trouwen? Wil je een grote bruiloft of vieren jullie de dag met een klein, intiem gezelschap? Maar ook de minder leuke dingen zoals wat het budget voor jullie trouwdag is.

Als de grote randzaken besproken zijn, kunnen jullie aan de slag met het plannen van de bruiloft! Om het overzichtelijk te houden, hebben we per tijdsvak een checklist gemaakt. 

12 maanden van tevoren: De trouwdatum, trouwlocatie en weddingplanner

Ongeveer een jaar van te voren is het ideale moment om de trouwdatum vast te leggen. Zodra de trouwdag vast staat, kan je ook de trouwlocatie boeken. Trouwen jullie op een bijzondere datum, zoals 23.1.23 of op vrijdag of zaterdag? Dan is het handig om de trouwlocatie iets eerder vast te leggen, omdat dit een populair moment is om te trouwen. 

Trouwen in het buitenland? Specifieke styling? Geen zin in ‘gedoe’? Roep de hulp in van een weddingplanner! Afhankelijk van jullie wens helpt deze bij de planning, de styling, de flow op de dag zelf of alles bij elkaar! Een weddingplanner die bij jullie past, heeft fijne adresjes, creatieve ideeën, de ervaring om jullie bruiloft te organiseren.

Download onze Trouwlocatie checklist

  • Onze handige locatie checklist om jullie ideale trouwlocatie te vinden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10 maanden van tevoren: De video- en/of fotograaf en muziek voor het trouwfeest

Nú plannen jullie de bruiloft, maar hoe kijken jullie daar straks op terug? Niets fijner dan een fotograaf of videograaf die jullie trouwdag vastlegt in de stijl die jullie mooi vinden. Bekijk portfolio’s voor de stijl en (video)bel om uit te vinden of jullie een klik hebben met de beeldmaker. Natuurlijk geldt ook hier: foto- en videografen zijn afhankelijk van hun agenda. Dus hoe specifieker je datum en wensen, hoe groter de kans dat die ene net geboekt is.

TIP! Via de-masters.nl vind je portfolio’s van bruidsfotografen door heel Nederland. 

Naast de foto- en videograaf is 10 maanden van tevoren ook hét moment om de muziek voor het trouwfeest te plannen! Dance the night away met jullie favoriete liveband of ga compleet uit je plaat bij die hippe dj. Ook hier geldt: populaire acts zijn op populaire data sneller weg. Zorg dat je op tijd informeert en eventueel een datum in optie zet. Nog niet zeker van je zaak? Ga sfeer proeven tijdens een optreden van de act die je op het oog hebt. Party on!

Lees meer over het trouwfeest

8 maanden van tevoren: De trouwjurk

Acht maanden van tevoren is het moment van de bruid daar: tijd om de trouwjurk(en) uit te kiezen! Met besteltijden van drie tot vijf maanden is het verstandig om je jurk acht maanden van te voren definitief te bestellen. Zo blijft er tijd over (circa zes weken) om nog aanpassingen te maken. En de voorpret van het zoeken naar de perfecte jurk? Die kan natuurlijk al jaren eerder starten!

6 maanden van tevoren:

De catering

Wat willen jullie eten tijdens de bruiloft? Van taart tot diner: er zijn een hoop keuzes die gemaakt moeten worden.

Veel locaties hebben een eigen keuken en bieden arrangementen aan voor de bruiloft. Maar misschien wil je iets wat jouw locatie niet biedt zoals een zak patat als late night snack, een sushi-tafel of een barista op locatie. Ga dan in overleg met de locatie over je wensen en houd er rekening mee dat je de catering-partij op tijd benadert.

Het huwelijksdiner De huwelijksceremonie

De ceremoniemeester

Om te zorgen dat de dag op rolletjes loopt, is de ceremoniemeester onmisbaar. De ceremoniemeester is het aanspreekpunt voor de gasten tijdens jullie trouwdag en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Je kunt deze taak aan de weddingplanner overlaten, of een vriend of vriendin lief aankijken.

Door de ceremoniemeester een half jaar voor de trouwerij bij de bruiloft te betrekken, heeft hij of zij genoeg tijd om zich voor te bereiden en jullie te helpen bij de voorbereiding.

4 maanden van tevoren: Het trouwkapsel en de make-up

Zodra je weet wat je aan doet, kan je aan de slag met het haar en de make-up voor de grote dag. Zodra je weet wat je aantrekt kun je aan de slag met je haar en make-up. En net als met alles tijdens het plannen van je huwelijk geldt: wat wil je? Wil je dat iemand bij jou thuis je haar én make-up in orde maakt of ga je liever naar je vaste kapper in een salon? Veel hair- en make-up artists bieden een proefsessie aan zo’n twee maanden voor je trouwdatum. Zo heb jij tijd en ruimte om te bekijken wat je mooi en prettig vindt.

3 maanden van tevoren: Huwelijksaangifte, getuigen, gasten en versiering

De trouwdag komt steeds dichterbij en de eerste deadline voor een officiële gebeurtenis staat voor de deur, huwelijksaangifte doen. Maar voordat je dit doet moeten jullie de getuigen vragen. Jullie getuigen zijn méér dan alleen symbolisch, want die handtekeningen op de akte zorgen ervoor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is.

Belangrijk om te weten is dat jouw getuige 18+ moet zijn en een geldig legitimatiebewijs heeft. Een kopie hiervan moet je inleveren tijdens de ondertrouw, dus vraag je getuigen (minimaal één per persoon en maximaal vier in totaal) op tijd.

Naast de getuigens vragen, staat ook de volgende officiële gebeurtenis op de planning: de huwelijksaangifte. Deze ‘ondertrouw’ doe je uiterlijk je twee tot zes weken van tevoren en is een jaar geldig. Waar je dit doet is afhankelijk van de gemeente waar je trouwt of waar je woont, dus informeer hier op tijd naar!

Ook moet je voor de huwelijksaangifte belangrijke zaken weten: waar en wanneer trouwen jullie? Wie zijn jullie getuigen? Trouw je op huwelijkse voorwaarden? Welke naam gebruik je na het huwelijk? Wie is je trouwambtenaar? Het lijkt een formaliteit, maar de huwelijksaangifte is een belangrijk onderdeel van je planning.

Tot slot is drie maanden voor de bruiloft hét moment om de gastenlijst in orde te maken (voor zowel de avond- als daggasten) en de aankleding van de locatie en de bloemen te regelen.

2 maanden/ 8 weken van tevoren: Trouwpak(ken) en trouwkaarten

De dag komt steeds dichterbij! Tijd voor de bruidegom om een pak uit te kiezen. Een pak op maat laten maken kost meer tijd dan iets uit het rek trekken bij een mannenmodezaak. En ook hier geldt, de voorpret over wat je aantrekt op de Grote Dag kan al veel eerder beginnen.

Jurk, check. Pak, check. Trouwdatum, check. Planning, check. Gastenlijst op orde, check. Jullie uitnodiging kan eruit! Vind je twee maanden van tevoren te kort dag, omdat je bijvoorbeeld in een vakantie trouwt? Stuur dan een save-the-date naar je loved ones zodra je een datum weet. Zo hoef je de dag nog niet ingevuld te hebben, maar geef je de mensen die je er graag bij hebt wel de kans om de datum alvast in hun agenda te zetten.

6 weken van tevoren: De trouwringen

Het dragen van trouwringen symboliseert jullie oneindige liefde voor elkaar. Super romantisch, maar dan moet de ring wel lekker zitten. Ook hier geldt: oriënteren, uitzoeken en kopen is zo gebeurd, maar het ontwerpen, op maat maken of graveren van de ringen kost tijd. Laat het dus niet op het laatste moment aankomen.

2 weken van tevoren: Het draaiboek

Als je een huwelijk organiseert, is het praktisch om zo’n twee weken van tevoren alle informatie op een plek te verzamelen en een tijdsplanning te maken: je draaiboek. Hierin staat waar iedereen op welk moment moet zijn en wat er nog geregeld moet worden. Dit is handig om samen met je ceremoniemeester of weddingplanner te doen. Zo vergeet je niet iets belangrijks en kunnen jullie maximaal genieten op jullie trouwdag.

Trouwen op Landgoed Tespelduyn De huwelijksceremonie

Impressie Ontdek trouwen op Landgoed Tespelduyn

Op zoek naar de perfecte trouwlocatie?

Ontdek trouwlocatie Tespelduyn
Download GRATIS
 

  • Onze handige locatie checklist om jullie ideale trouwlocatie te vinden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link